Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü ENI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan BSB142 sayılı BioLearn isimli proje kapsamında toplam 6 ortak sulak alanların korunması konusunda çalışmalara başlamış bulunmaktadır.
“Biolearn’ projesi 01.01.2020 tarihinde sözleşmesi imzalanarak; Enez Kaymakamlığı/Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı I. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Edirne Şube Müdürlüğü /Türkiye, Agricola Sivil Toplum Kuruluşu/Ukrayna, Foundation Caucasus Environment/ Gürcistan, Green Balkans Sivil Toplum Kuruluşu/Bulgaritsan, Management Body of Evros Delta and Samothraki Protected Areas/Yunanistan ortakların işbirliğinde yürütülmektedir.
Projenin ana amacı; Çevre korumasının ortak koordinasyonun sağlanması, yerel farkındalığın arttırılması ve bölgesel koruma sağlanarak bölgesel ortaklar arasında işbirliğinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir bağlantıların geliştirilmesi ve Karadeniz Havzası’ndaki önemli sulak alanlarında kirliliklerin azaltılmasıdır.
Bu amaç doğrultusunda projenin 1.3. faaliyeti olan Ortak eğitim programı hazırlama çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda Doğa Koruma ve Milli Parklar Edirne Şube Müdürü Sn. Kerim YAPÇA’nın başkanlığında kurumda toplantı düzenlendi. Toplantıda, müdürlüğün bölgedeki ilgili gruplar olan; çocuklar, avcılar, balıkçılar, çiftçiler gibi gruplara yönelik Kurum tarafından yapılmış eğitim programları incelendi.
Kurum, kendi iyi uygulamalarını derleyip, Ekim ayında düzenlenecek olan Uluslararası seminerde tanıtımını yapacaktır.
Ayrıca, geçen aylarda kurum tarafından yine proje kapsamında Gala Gölü’nde kirlilik durum tespiti hususunda çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışamlar sonucunda da kurum tarafından ‘Gala Gölü Milli Parkı AtIk Türleri ve Miktarları Mevcut Durum Analizi’ raporu yayınlanmıştır.
Proje, 26 ay süreyle Mart 2022 yılına kadar uygulanacaktır.